Hovedpine

Næsten alle mennesker har på et eller andet tidspunkt af deres liv prøvet at have hovedpine.

Der er mange former for hovedpine og mange af formerne lapper over hinanden. Man kan f.eks godt have både migræne og spændingshovedpine. Den Internationale Hovedpine Klassifikation er der beskrevet 12 grupper, hver med flere undergrupper. Her er beskrevet de typer hovedpine, der reagerer bedst på kiropraktisk behandling.

 

Nakkehovedpine (cervicogen hovedpine) mærkes typisk  i baghovedet, ofte med udstråling til pande- og øjenregionen. Der er som regel også smerter eller spændinger i nakken. Denne type hovedpine skyldes fastlåsning af de små led øverst i nakken samt spænding af de omkringliggende muskler.

Videnskabelige undersøgelser har vist god effekt af manipulationsbehandling på denne form for hovedpine.

 

Spændingshovedpine er ofte lokaliseret til begge sider af hovedet. Mange føler hovedpinen som et bånd, der strammer rundt om hovedet. Hovedpinen er normalt konstant og langvarig og skyldes spændinger i nakke- og skuldermuskulaturen. Der er desuden ofte nedsat bevægelighed af leddene i nakken og den øvre del af ryggen. Både spændingshovedpine og nakkehovedpine kan provokeres eller forværres af dårlig holdning og ensidige, gentagende bevægelser

 

Migræne er karakteriseret ved en kraftig pulserende hovedpine, der oftest er lokaliseret til den ene side af hovedet. Migrænen kommer i anfald á timer til dages varighed. Hos kvinder kan hormonelle ændringer ifm. menstruation, graviditet eller overgangsalder være af betydning. Kvalme, opkast samt overfølsomhed overfor lyd og lys er typiske symptomer ved migræne. Desuden er hovedpinen så kraftig, at enhver form for aktivitet forværrer den. Almindelig smertestillende medicin har ingen effekt på migrænen ved anfald, men nogle migrænemidler lindrer.

 

Migræne med aura er en særlig form for migræne. Aura betyder, at patienten før hovedpinens indtræden får symptomer så som synsforstyrrelser, susen for ørerne eller snurren i arme og/eller ben, der typisk varer 20-30 minutter. Først herefter begynder hovedpinesmerterne.

Nogle mennesker med migræne har god lindrende effekt af kiropraktisk behandling.

 

 

Læs mere om hovedpine på www.dhos.dk