Ankel- og fodsymptomer

En hyppig årsag til ankelsmerter er forstuvning, hvor man vrikker om og oftest forstrækker led, ledbånd og muskler på ydersiden af anklen. Dette forårsager akut smerte og hævelse af anklen, der bedst behandles med is, hvile med foden oppe og evt. en stram forbinding.

Når den akutte smerte er over, vil man ofte føle en forringet funktion eller smerter i leddet. En kiropraktisk vurdering kan afklare, om der er en skade, der kræver behandling eller specifikke øvelser.

Det kan være nødvendigt at mobilisere eller behandle med massage eller fysioterapi.  I mange tilfælde er det nødvendigt at følge en forstuvning op med træning på vippebræt. Gentagne forstuvninger skyldes ofte, at muskler og ledbånd omkring anklen ikke fungerer optimalt, hvorved man har lettere ved at vrikke om igen og igen. I sådanne tilfælde er kiropraktisk behandling og genoptræning nødvendigt for at bryde den onde cirkel.

Symptomer fra fødderne kan have mange årsager, bl.a. slidgigt og andre gigtformer, hælspore, nedsunken forfod eller platfodethed. Ved nedsunken forfod og platfodethed kan kiropraktisk behandling kombineret med øvelser og gode råd om fodtøj og eventuelle indlæg være en god løsning. Symptomerne består oftest af smerter under forfod og/eller svang, samt evt. omkring ankel, læg eller endda knæet.

Behandlingen består af normalisering af fodleddenes funktion vha. manipulation/mobilisering og påvirkning af muskulatur og ledbånd via massage og øvelser. Er disse tiltag ikke tilstrækkelige, kan det blive nødvendigt at benytte indlæg i skoen som supplement til øvelserne.