Brystryg smerter

At opleve smerter eller ubehag i brystregionen er ikke ualmindeligt. Smerterne kan være milde og forbigående, men kan også være meget skarpe og være næsten invaliderende. Smerter i brystet giver også ofte anledning til bekymring, da man kan blive urolig for, om smerterne er pga. hjertesygdom eller andet der kan være meget alvorligt.

Lokale smerter i brystkassen er heldigvis sjældent tegn på alvorlig sygdom.

De er ofte belastningsrelaterede smerter, der provokeres ved tryk, belastning og bevægelse.

Der kan være mange årsager til denne type smerter, men typiske årsager er spændinger, ledlåsninger i ryggen/ ribbenene, fysisk belastning, psykisk stress i hverdagen eller livstilsfaktorer.

Kiropraktoren vil i sin undersøgelse af dig forsøge at udelukke mistanken om alvorlig sygdom samt afklare mulige årsager og herigennem planlægge at behandlingsforløb.

Behandlingsforløbet fokuserer på lindring af dine smerter, genopretning af den gode led og muskel funktion samt forebyggende tiltag, som øvelser, træning og mulige ændringer af uhensigtsmæssige bevægemønstre.

Tre typiske problemer med smerter i brystkassen:

Smerter mellem skulderbladene
Spændinger og stivhed i området omkring skulderbladene og den nedre del af nakken er ret almindelige. De kan opstå på grund af dårlig holdning, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, gentagne bevægelser, traumer eller i forbindelse med psykisk stress, hvor man ofte har tendens til at spænde i musklerne i dette område. Er spændingerne kraftige eller langvarige nok, kan det bevirke, at leddene i rygsøjlen ikke kan bevæge sig frit og uhindret, hvorved rygsøjlen også bliver øm og irriteret.

Behandling består af en kombination af ledfrigørende manipulation, massage eller anden behandling af de spændte muskler, akupunktur, rådgivning vedrørende holdning og arbejdsstillinger samt instruktion i relevant træning og øvelser. Specielt holdningskorrigerende træning er en vigtig del af behandlingen. Den er rettet imod at styrke svage holdningsmuskler og afslappe overspændte bevægemuskler og derved forbedre din holdning og motoriske kontrol. Din indsats er lige så vigtig som vores, idet behandling kan afhjælpe symptomerne og bedre funktionen, men bliver der ikke gjort noget aktivt for at fjerne de provokerende årsager, vil symptomerne med stor sandsynlighed komme igen.

Hold i brystryggen/ Torakalt facetsyndrom:
Et hold i ryggen i området mellem skulderbladene giver pludseligt opståede og stærke smerter og stivhed. Det skyldes låsning og irritation af et eller flere led i brysthvirvelsøjlen samt kraftige muskelspændinger i området. Symptomerne forværres af bevægelse, måske ved vejrtrækning eller ved hosten/nysen/grinen og beskrives af nogle som “at have en kniv i ryggen”.

Kortvarige symptomer fra hold i brystryggen er sædvanligvis lette at behandle. Der fokuseres på at løsne leddene ved manipulation samt at få de spændte muskler til at slappe af ved hjælp af forskellige muskelteknikker. Har symptomerne stået på igennem længere tid, eller har der været lignende problemer tidligere, kan det kræve lidt flere behandlinger kombineret med træning og øvelser og måske ændringer af holdning eller arbejdsstillinger.

Ribbens- og brystsmerter.
Ribbenene hæfter via små led til rygsøjlen bagtil og via brusk til brystbenet fortil. De er bevægelige under vejrtrækning lidt som håndtaget på en spand samt ved bevægelse af rygsøjlen.

Får man et hold i ryggen som beskrevet ovenfor, er det muligt, at de små ribbensled også kan blive irriterede og miste noget af deres bevægelighed. I sådanne tilfælde kan man opleve samme skarpe smerte som ved et hold i ryggen og desuden få smerter, der går langs ribbenene helt frem til brystkassen fortil. I nogle tilfælde har man slet ikke ondt i ryggen, men oplever udelukkende at have ondt fortil.

Brystsmerter fra muskler og led kan i visse tilfælde minde om symptomer på hjerteanfald, angina pectoris. Faktisk har op mod halvdelen af de patienter, der indlægges på sygehuset med brystsmerter ikke et hjerteproblem, og nogle af dem har smerter fra ryggens muskler og led samt fra ribbenene. Desuden kan kvinder opleve smerter og spændinger i brystet, der stammer fra muskler og led.

Læs om smerter i brystkassen her >

OBS: Hvad skal du være opmærksom på:
I sjældne tilfælde kan brystsmerter være tegn på alvorlig sygdom. Du skal søge akut læge, hvis du oplever:

  • Pludselig og markant forværring af smerter
  • Pludselige smerter med udstråling til nakke, hals, kæbe, venstre skulder eller arm
  • Tiltagende smerter, feber og ved åndenød
  • at du bliver bleg og svedende, eller er bevidsthedspåvirket.