Bækkensmerter

Smerter i bækkenet kan skyldes mange forskellige tilstande.

Nogle gange er det svært at beskrive, hvor smerterne opleves. Ofte er der tale om lokale spændinger i muskler og/eller led i og omkring bækkenet. Andre tilstande kan imidlertid også give gener og smerter i bækkenet, hvorfor en grundig klinisk vurdering altid er relevant. Det er altid meget vigtigt at definere præcist, hvor smerterne opleves, hvornår smerter er til stede og hvordan smerterne opleves. Det er noget af det, din kiropraktor vil spørge ind til.

Bækkensmerter er lokaliseret nedenfor lænderyggen og opleves derfor, som udgangspunkt, i området under bælteniveau. Hyppigst er smerterne bagtil og lidt ude til en af siderne svarende til bækkenleddets placering (sacroiliacaleddet, SI-leddet, ”smilehullet”), men kan også være foran i bækkenet. Selvom bækkenleddene normalt ikke har den store bevægelighed, så er leddene meget vigtige for vores bevægelighed, belastningsevne og fysiske formåen. Vægten fra vores overkrop går blandt andet ned gennem disse led, når vi står, går og sidder. Låsninger og stivhed i bækkenleddene kan derfor give anledning til ret udtalte smerter og ofte vil bækkenet føles ”skævt”, når der er problemer. Ligeledes er der ofte ledsagende symptomer i form af iskiassmerter.

Hvilke tilstande kan give smerter i bækkenet?
Der er mange årsager til bækkensmerter. De hyppigste er ledlåsninger og muskelspændinger. Mindre hyppige årsager er fx bækkenløsning eller betændelse i bækkenleddet (sacroiliitis) Nogle patienter klager over smerter i lysken (forsiden af bækkenet) og ofte kan hofteleddet være involveret. Ligeledes er der række ryglidelser, der kan påvirke bækkenet.

Behandling af bækkensmerter
Hvis der er tale om ledlåsninger og muskelspændinger kan problemerne som regel løsnes effektivt med kiropraktisk behandling. Behandlingen vil være fokuseret på at genoprette normal mobilitet og funktion af bækkenleddene og de tilhørende muskler. Der er ofte behov for supplerende træningsvejledning, hvilket vi også tilbyder. Mere komplicerede problemstillinger, fx bækkenløsning, kan i nogle tilfælde afhjælpes med kiropraktisk behandling.

Iskiassmerter
Iskiassmerter refererer til smerter som følger iskiasnervens bane. Iskiasnerven er kroppens største nerve. Den strækker sig fra den laveste del af lænden og forgrener sig hele vejen ud til tåspidsen.

Der kan være flere årsager til smerter relateret til iskiasnerven.

Den kan have en irritation helt oppe fra dens start, ved nerveroden. Det kan f.eks. være en irritation fra en diskus eller et facetled, men det kan også sagtens komme mere perifert fra. F.eks. fra bækkenleddet eller piriformismusklen. Din behandler vil i undersøgelsen, så vidt det er muligt, identificere årsagen og hjælpe dig med plan og behandling. Behandlingens mål er som altid at lindre smerterne og forbedre din funktion, men også at give dig hjælp til selvhjælp fremover.

Vi ser ofte, at der kan være en tendens til, at det samme problem bliver ved med at ”poppe op” igen. Måske efter flere måneder eller år efter, men alligevel virker det som det samme problem.

Det er ikke så mærkeligt. De fleste af os har vaner, der ikke altid er hensigtsmæssige for vores krop. Vi sidder i den samme stilling i lang tid, Vi gentager de samme bevægelser igen og igen, vi sidder i den samme stol, med det samme ben krydset over osv. osv.

Det kan være svært at bryde vaner, men med enkle øvelser kan man ofte nå at blødgøre og bevæge led og muskler, så de ikke bliver så fastlåste, at det er nødvendigt med en behandling.

Skulle uheldet være ude, ved I hvor vi er.